Pridobitev orožne listine

kako začeti, tečaji, kako pridobim dovoljenja in vse ostalo nujno zlo

Moderatorji: Andrej Feguš, Jernej Dežman, Boštjan Pavlič

Pridobitev orožne listine

OdgovorNapisal/-a Jani Goljat » 18 mar 2007, 14:35

Pozdravljeni!

Prejšnji teden sem oddal vlogo na upravni enoti za nabavno dovoljenje in sicer za polavstomatsko pištolo. K vlogi sem dodal pač vsa potrebna dokazila. Potem se čez nekaj dni pojavili policaji pri mojih starših in delajo poizvedbo. Moji starši so mal čudno pogledali, saj niso vedli da sem oddal vlogo za nabavo orožja.

Zanima me ali je to normalen postopek, da policija poizveduje doma ?

Kak komentar? Upam da ne bodo komplicirali na policiji glede tega da doma niso vedeli da hočem nabavit pištolco ?

P.S
Nisem nikoli imel težav s policjijo, niti ne teče proti meni kazenski postopek. ;)

LP
Jani
Zadnjič spremenil Jani Goljat, dne 29 jan 2008, 08:51, skupaj popravljeno 1 krat.
Jani Goljat
poka a nič ne zadane

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Jernej Dežman » 19 mar 2007, 07:03

:shock:

Tole mi pa malce zaudarja ... ne vem če je postopek ravno pravilen :(
If you screw up just this much, you'll be flying a cargo plane full of rubber dogshit out of Hong Kong
Uporabniški avatar
Jernej Dežman
strelja kot izkušen tekmovalec

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a I.F. » 19 mar 2007, 11:26

Postopki preverjanja potekajo na več načinov, od "elegantno" izvedenih, brez vznemirjanja okolice, pa do takšnih, ko se ti policist kar prikaže doma in opravlja preverko.
I.F.

OdgovorNapisal/-a Jernej Dežman » 19 mar 2007, 11:53

Zanimivo...

Me prav zanima kaj ima zveze varnostno preverjanje pri starših ali nasploh na domu....

No je pa res, da v naši deželici še marsikaj nima smisla in logike... :?
If you screw up just this much, you'll be flying a cargo plane full of rubber dogshit out of Hong Kong
Uporabniški avatar
Jernej Dežman

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a kimber » 19 mar 2007, 12:15

Zakon ne postavlja le pogojev nekaznovanosti (ugotovljena dejstva na podlagi pravnomočne obsodbe) ampak govori o zanesljivosti. Dejansko daje pooblastila upravnemu organu, da zbira podatke ne le iz kazenjske evidence ampak tudi na druge načine - podatke , ki kažejo na to da bi prosilec lahko orožje zlorabil - pogoji cigankine kristalne krogle.

Tudi sam sem bil ''prisiljen'' povabiti policista na kavo, je pa še vedno bolje kot če se povabi k sosedu.

Glede na to da so zakon predlog pisali na MNZ in da so v predlog napisali celo člen, ki je za imetnike orožja izničil ustavno pravico do nedotakljivosti stanovanja, tovrstne nepravne in nedemokratične prakse niso nič neobičajnega.

Kaj je za naresti?

Prvi, ki mu bo izdaja orožnega dovoljenja zavrnjena zaradi pogojev proste presoje, mora vložiti pritožbo in stvar peljati do ustavnega sodišča.

Kdo mu je pri tem pripravljen pomagati?
kimber

OdgovorNapisal/-a Jani Goljat » 20 mar 2007, 13:16

Lih danes sem dobil v roke nabavno dovoljenje :D, brez kakih komplikacij.

Naslednji teden pa Shadow here I come :D

LP
Jani Goljat
poka a nič ne zadane

OdgovorNapisal/-a Jani Goljat » 12 apr 2007, 11:15

Tko Shadow je prišel. Fanzoj se ni lih držal rokov - je zamujal kakih 10 dni ampak ok.
Najbolj me moti pa to da je cena po kateri sem dobil pištolco dosti višje od dogovorjene in sicer kar 799 EUR in ne 650 EUR kot je bilo sprva dogovorjeno. Pri fanzoju so to opravičeval, da je "kao" se zelo povišala nabavna cena ...........kr neki- počutim se nategnjenega.

No kakorkoli, na koncu smo se le uspel dogovorit da mi še v to ceno dajo dodaten okvir, en plastični kovček in pa sprej/olje za orožje, tako da sem bil prikrajšan nekje za 67 EUR

LP

Kasneje priložin še kako slikco :D :twisted:
Jani Goljat
poka a nič ne zadane

OdgovorNapisal/-a kimber » 12 apr 2007, 14:18

A je punca noseča ali pa ni.Ne more biti malo noseča.
kimber

OdgovorNapisal/-a Jani Goljat » 12 apr 2007, 14:34

Jah kaj čmo. Raje pozabim na 67 EUR kot pa da čakam na Ancelja, da nabavi pištolo :roll:

lp
Jani Goljat
poka a nič ne zadane

OdgovorNapisal/-a Alan_Ford » 26 maj 2007, 21:23

kimber napisal/-a:Tudi sam sem bil ''prisiljen'' povabiti policista na kavo, je pa še vedno bolje kot če se povabi k sosedu.

Pozdravljeni :beathim

Ukvarjam se z airsoftom in zračno puško in zdaj bi še rad prešel na real steel. Pri tem mi je bil vaš forum v veliko korist, saj sem zvedal marsikaj koristnega. Zdaj pa me zanima še kaj policaji pravzaprav, če bi prišli na dom, bi hoteli od mene. Je to samo razgovor ali prav hišna preiskava?

:banned

Lp
Alan_Ford

OdgovorNapisal/-a Boštjan Pavlič » 27 maj 2007, 00:17

RAzgovor, pogovor,...!

Hišna preiskava?! Haloooo....

Za hišno preiskavo pa ne bo prišel v primeru prošnje za izdajo orožne listine. Za kaj drugega mogoče, za OL pa ne!

:wink:
Uporabniški avatar
Boštjan Pavlič
strelja legendarno!

OdgovorNapisal/-a Alan_Ford » 27 maj 2007, 00:35

Ok ok, samo vprašam :peace

:wave
Alan_Ford

OdgovorNapisal/-a Boštjan Pavlič » 27 maj 2007, 09:19

Zadeva je pač taka, da so se z uveljavitvijo novega Zakona o orožju pojavile novosti, ki jih do tedaj ni bilo.

Nekatere stvari so z vidika športnega strelca povsem opravičene, nekatere so pa nepotreben balast. In v tem balastu nekateri vidijo možnost zaslužka (država, zdravniki, koncesionarji,...). Res je, da je bila pridobitev orožne listine pred novim Zoro-1 malce preveč ohlapna, vendar je sedaj pa mogoče malce preveč zakomplicirana, prevsem pa stroškovno neprimerna. Pridobitev OL te stane 10x več, kot pred uveljavitvijo. Vsak je pristavil svoj "piskrček" in sedaj je ta zvrst športnega udejstvovanja samo za tiste, ki si lahko že v štartu privoščijo "vstopnico", ki stane okoli 340€ + čas, ki ga porabiš za vsa predavanja, izpite, preglede, prošnje,....

Se je pa mogoče za vprašat, zakaj so tako mile kazni za tiste, ki zakonodaje ne upoštevajo...dejanska kazen je namreč 100€! :evil:

Uradni prosilec pa plača okoli 340€ in vsaj ca. tri mesece časa, da sploh lahko dobi nabavno dovoljenje za nakup kosa...šele nakup...ki je pa od ca. 600€ in navzgor... :roll:

Da ne omenjam predloga Biserov z MNZ oz. kasneje uzakonjene določbe, da moraš (če že poseduješ npr. pištolo), če kupiš drug kos (puško, šibrenica), ponovno na nekoliko krajši del izpita o varnem rokovanju, da ti nekdo potrdi (spet je potrebno plačati :twisted: ), da znaš varno rokovat tudi s tistim kosom. Tako pač trenutno je...in temu se je potrebno prilagajat...

Uporabniški avatar
Boštjan Pavlič
strelja legendarno!

OdgovorNapisal/-a Jure Škufca » 27 maj 2007, 17:24

Jaz sem pred kakšnim mesecem dal vlogo za nabavno dovoljenje in sem ga dobil prejšni teden. Zanimivo je pa to, da ni nihče od policije prišel na obisk, ker se je baj pred kratkim nekaj spremenilo v zakonu in ima UE vpogled v tvojo kartoteko iz policije.

Edino če se od občine do odčine oz od policiske postaje ti pogovori razlikujejo.
Uporabniški avatar
Jure Škufca
strelja kot začetnik

Re:

OdgovorNapisal/-a Rok Skupek » 31 jul 2008, 12:51

Boštjan Pavlič napisal/-a:Zadeva je pač taka, da so se z uveljavitvijo novega Zakona o orožju pojavile novosti, ki jih do tedaj ni bilo.

Nekatere stvari so z vidika športnega strelca povsem opravičene, nekatere so pa nepotreben balast. In v tem balastu nekateri vidijo možnost zaslužka (država, zdravniki, koncesionarji,...). Res je, da je bila pridobitev orožne listine pred novim Zoro-1 malce preveč ohlapna, vendar je sedaj pa mogoče malce preveč zakomplicirana, prevsem pa stroškovno neprimerna. Pridobitev OL te stane 10x več, kot pred uveljavitvijo. Vsak je pristavil svoj "piskrček" in sedaj je ta zvrst športnega udejstvovanja samo za tiste, ki si lahko že v štartu privoščijo "vstopnico", ki stane okoli 340€ + čas, ki ga porabiš za vsa predavanja, izpite, preglede, prošnje,....

Se je pa mogoče za vprašat, zakaj so tako mile kazni za tiste, ki zakonodaje ne upoštevajo...dejanska kazen je namreč 100€! :evil:

Uradni prosilec pa plača okoli 340€ in vsaj ca. tri mesece časa, da sploh lahko dobi nabavno dovoljenje za nakup kosa...šele nakup...ki je pa od ca. 600€ in navzgor... :roll:

Da ne omenjam predloga Biserov z MNZ oz. kasneje uzakonjene določbe, da moraš (če že poseduješ npr. pištolo), če kupiš drug kos (puško, šibrenica), ponovno na nekoliko krajši del izpita o varnem rokovanju, da ti nekdo potrdi (spet je potrebno plačati :twisted: ), da znaš varno rokovat tudi s tistim kosom. Tako pač trenutno je...in temu se je potrebno prilagajat...

Da še jaz pokomentiram zadevo....pri lovcih nam je bolj enostavno. Dobiš potrdilo da si član, narediš zdravniški + psihoteste in imaš zadevo. Baje da je sicer ravno tako neko preverjanje. Ampak precej majn komplicirano kot pri športnih strelcih. Kupimo pa lahko vse kar vi...
Lp
Rok Skupek
poka a nič ne zadane

Re: Pridobitev orožne listine

OdgovorNapisal/-a Boban Stojanović » 31 jul 2008, 22:18

Hja lovci ste itak neka čudna vrsta [smilie=rofl2.gif]
Ne boj se kajti kmalu bo prišel dan ko bo tudi pri lovcih zadeva malce drugačna.
Dovolj bo samo ena nesreča ko bo nekdo [smilie=beer.gif] in naši represivni organi bodo takoj zavrteli kolesje.
Bobo
Uporabniški avatar
Boban Stojanović

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Rok Skupek » 09 sep 2009, 14:00

Vi "športni" strelci ste pa super al kaj? Čisto iste probleme imate, kot so med lovci. Sem bil na večih tekmah (za precizno streljanje) in sem videl situacijo.
Tako da ne se delat zlate ker niste.
Rok Skupek
poka a nič ne zadane

OdgovorNapisal/-a Boštjan Pavlič » 09 sep 2009, 18:07

Rok, na tekmah preciznega streljanja vsekakor. Tam smo povečini vsi začeli in vemo, kako je...

Nikakor pa vseh "športnih" strelcev ne gre metati v isti koš.

Za vsaj eno disciplino dinamičnega športnega streljanja vem, da je samo obračanje cevi izven varne smeri "nagrajeno" z izključitvijo s tekme. Ponekod se tekmovalca samo opozarja...

O lovcih pa raje ne bi.

Sicer se pa povsod se najdejo "biseri" varnega rokovanja...tako pač je.

Napaka je predvsem v glavi posameznika.

[smilie=wink.gif]
Uporabniški avatar
Boštjan Pavlič
strelja legendarno!

OdgovorNapisal/-a Boban Stojanović » 09 sep 2009, 20:48

Rok Skupek napisal/-a:Vi "športni" strelci ste pa super al kaj? Čisto iste probleme imate, kot so med lovci. Sem bil na večih tekmah (za precizno streljanje) in sem videl situacijo.
Tako da ne se delat zlate ker niste.

Rok to kar si napisal na žalost popolnoma drži. Zato se teh tekem ravno ne udeležujem. Tam človek res vidi vse živo. Nisem pa še videl nikogar da bi bil pod vplivom opojnih supstanc [smilie=drunk.gif] kar je med lovci dokaj pogosto. Na srečo se tudi v vaših vrstah zadeve spreminjajo na bolje kar je pohvalno. Bo pač potrebno še nekaj časa, da se generacija zamenja.
Kot je napisano že v zgornjem postu. ljudje smo takšni in drugačni, povsod imaš take in one druge [smilie=laugh.gif]
Važno je da se zadeve obračajo na bolje, ker kdorkoli od nas (lovci, praktični strelci ali preciznjakarji) naredi neko neumnost z orožjem to meče slabo luč na vse ostale, ki imajo v lasti kakšen kos železa. [smilie=yahoo.gif]
Bobo
Uporabniški avatar
Boban Stojanović

Kraj: Kranj

Vrni se na Kako začeti?!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost